Nieuws

“Beleef de vier seizoenen” in de Natuurboerderij Dalfsen

De nieuwe expositie in het centrale gebouw van Natuurboerderij Lindehoeve is van beeldend kunstenares Rieta van Capelle. Om de expositie aan te passen aan de omgeving heeft zij gekozen voor schilderijen van natuur, dieren en fantasiefiguren. Wanneer je een kant oploopt beleef je de vier seizoenen. Te samen met enkele quotes die haar inspireren is het de moeite waard om een kijkje te nemen.

Rieta van Capelle was vroeger door haar werk altijd veel te druk om te tekenen. Ondanks dat ze het heel leuk vond had het geen prioriteit. Door reuma werd ze gedwongen om andere keuzes te maken en omdat ze tekenen zo leuk vond, is ze daar verder ingegaan. Ze leerde zichzelf beter tekenen en schilderen en nam of en toe een les van een kunstenaar of spitte een boek door. “Reuma speelt constant een rol” aldus de kunstenares “maar als ik aan het schilderen of tekenen ben, heb ik geen last. Ik word er super rustig van en gelukkig kan ik dit wel! Zo’n 2 jaar geleden heb ik me officieel als beeldend kunstenaar in Ommen ingeschreven. Ik ben aangesloten bij Stichting Vechtdalkunst en Kunst onder de Wieken in Ommen, waar we een permanente tentoonstellingsruimte hebben in de molen.” Daarnaast geeft Rieta les “Er is vraag naar, eerst portret tekenen en nu aquarel schilderen.”

Aquarel heeft momenteel haar voorkeur en in de expositie zijn dan ook alleen maar aquarellen te vinden. “Het is heerlijk om met een combinatie van pigmenten en water invloed te hebben en toch ook een kunstwerk te laten gebeuren. Aquarel moet je een beetje de vrije loop laten.” Rieta is eigenlijk altijd met kunst bezig “Het is altijd aanwezig, want je hebt je ogen altijd bij je, als ik buiten loop in het bos of aan het strand dan krijg ik weer ideeën.”

Ontmoet de kunstenares

Op woensdag 15 november en vrijdag 15 december is Rieta van Capelle vanaf 13.30 uur aanwezig bij haar expositie in de Natuurboerderij. Dit is je kans om de kunstenares te ontmoeten en uitleg te krijgen over haar schilderijen. Iedereen is welkom! De expositie “Beleef de Vier seizoenen” is te bezoeken tijdens de openingstijden van Natuurboerderij Lindehoeve.


Rondje Groen, doen! 30 september a.s.

Omdat Dierendag de week erna valt is het thema van Rondje Groen, doen op zaterdag 30 september: Dierendag. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met onze nieuwe ezels. Tussen 10.00 en 15.30 uur is iedereen van harte welkom. Er is voor jong en oud het nodige te beleven rondom dieren en groen.

Tijdens Rondje Groen, doen! mogen kinderen de konijnen en geitjes aaien en een vogelhuisje bouwen. We hebben een blote voeten pad in de boomgaard en er is een voelbak. Wie durft daar zijn hand in te steken? Voor de kleintjes leest De Bibilotheek Dalfsen voor. Doe met het hele gezin alle leuke spelletjes en vergeet vooral Ezeltje Prik niet, deze is door de cliënten van Philadelphia locatie Lindehoeve gemaakt. Zij staan er ook met hun eigen kraam met zelf gemaakte spullen, ook verzorgen zij de catering voor deze dag.

Kleurwedstrijd

Kleur deze kleurplaat zo mooi mogelijk in, lever hem bij Natuurboerderij Lindehoeve op deze dag tussen 10.00 - 15.30 uur in en wie weet win jij een leuke prijs!

Kleurplaat Rondje Groen, doen! Download kleurplaat

Onder de titel “Wat doen we in de pan” hebben de sociale moestuin De Groene Hof, Gerda van Heijningen van Wat doen we in de pan en de eigen tuinvrijwilligers van de Natuurboerderij de handen ineen geslagen met een proeverij. Super leuk en lekker! Omdat het de tijd is om zaden te oogsten geeft De Zadenbibliotheek uitleg over waar je de zaden kunt vinden en hoe je dit moet doen. Onder leiding van Jan Bredewold leer je meer over de natuur tijdens de Natuurwandeling.

Heb je nog stekjes over uit de tuin? Deze kunnen worden geruild bij Groen Gebogen. De werkgroep Steenbreek heeft een route voor fietsers rond groene daken en regenwaterafkoppeling uitgezet. De flyer is af te halen bij de kraam. Deze organisatie heeft ook ontdekkisten rond water en bodemdieren voor scholen samengesteld. Wil je hier meer over weten, kom dan naar de kraam.

Heel bijzonder is de glasexpositie van Tineke Langbroek uit Oudleusen op een prachtige plek rondom de vijver. Het hekje is open, geniet nog van de najaarsbloemen, kunst en de bijen. Omdat deze zogenaamde zachte bijen (ze steken niet snel) nog maar kort bij ons zijn, kun je ze alleen van een afstandje bewonderen. Janny de Groot sluit na 30 september haar expositie in de boerderij af, je kunt dus nog één dag komen kijken naar haar prachtige schilderijen.

Kom naar Rondje Groen, doen! want er is nog meer te beleven.

Flyer Rondje Groen, doen! Flyer Rondje Groen, doen!

Ieoor en Koen nieuw op de Natuurboerderij

Op maandag 18 september hebben wij twee nieuwe ezels mogen verwelkomen: Ieoor en Koen. Beide ezels zijn aan de boerderij toevertrouwd door Stichting Opvang de Ezelsociëteit.

Stichting Opvang De Ezelsociëteit zit in Zeist en geeft daar ezels een oudedagsvoorziening, biedt opvang van ezels die in nood zijn of in beslag genomen zijn of bieden een logeeradres voor zieke ezels. Daarnaast geven zij voorlichting en regelen zij pleegadressen voor ezels, zo ook bij ons. Vroeger hadden wij Floris, een grijze ezel, die vaak in zijn eentje in de wei stond. Zoals inmiddels bekend is het voor paarden en ezels beter om in gezelschap te zijn, daar worden ze gelukkiger van. Wij denken dat Ieoor en Koen een prima plek hebben hier op de boerderij. Kom je met hun kennismaken?

Ieoor

Ezel Ieoor

Koen

Ezel Koen

Vrijwilligersmarkt 9 september

Hoe je kunt helpen bij Natuurboerderij Lindehoeve

De meeste Dalfsenaren kennen Natuurboerderij Lindehoeve wel. Ze komen af en toe groente halen, kinderen en kleinkinderen spelen in de speeltuin en een wandelingetje over het erf om naar de dieren te kijken. Toch weten maar weinigen dat de gehele Natuurboerderij op vrijwilligers draait. Op zaterdag 9 september wordt in de Trefkoele+ een vrijwilligersmarkt gehouden en daar is de Natuurboerderij ook van de partij.

De Natuurboerderij heeft elke dag handen nodig om de dieren te voeren, in de moestuin te werken en zorgen dat het terrein netjes blijft. Op de door de weekse dagen verzorgt Philadelphia het voeren en de verzorging van de dieren. In het weekend wordt dat door de vrijwilligers van de Natuurboerderij gedaan. Natuurboerderij Lindehoeve kan echt mensen gebruiken, die regelmatig (liefst elke week) in de tuin helpen of in de weekenden ingeroosterd willen worden voor het voeren en verzorgen van de dieren. Maar ook andere dingen zijn mogelijk.

Zo wordt elke 2e zaterdag in de maand een klusochtend gehouden van 9.00 – 12.30 uur. Tijdens deze ochtend worden er klussen gedaan op het terrein, aan de omheiningen, snoeiwerk en meer. Ben je bereid om hier af en toe te helpen, dan kun je gewoon komen. Wil je eerst meer informatie? Kom dan naar de kraam tijdens de vrijwilligersmarkt.

Een van de speerpunten van de Natuurboerderij voor komende jaren is het verder uitbreiden van Natuureducatie. De boerderij heeft beschikking over mooie leskisten vol materialen waarmee kinderen en volwassenen aan de slag kunnen. Ook hiervoor zoeken wij mensen die groepen kunnen begeleiden.

Met de op handen zijnde verhuizing van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij naar het terrein van Natuurboerderij Lindehoeve, staat er komende jaren het nodige op de planning om naast het normale vrijwilligerswerk, ook zorg te dragen voor de bouw van bijvoorbeeld de nieuwe dierverblijven, verbouw van de hoeve, nieuwbouw van de brouwerij en herinrichting van het terrein. Om kosten te besparen wil Natuurboerderij Lindehoeve samen met Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij dit grotendeels in eigen beheer gaan uitvoeren. Hierbij wordt een beroep gedaan op handige klussers uit Dalfsen.

Vrijwilligerswerk is wat het is: je handen uit de mouwen steken bij iets wat jij leuk vindt en op basis van jouw inzetbaarheid. Het liefst in een rooster, maar ook als je af en toe kunt en wilt helpen, kun je dit doorgeven. We vertellen je er graag meer over tijdens de Vrijwilligersmarkt op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 16.00 uur in de Trefkoele+.


Expositie van Janny de Groot

Al jaren doen wij mee met het Kunstweekend, toch hebben ze geen vaste expositieruimte ingericht, daar komt nu verandering in. Janny de Groot uit Dalfsen heeft als eerste kunstenaar een expositie ingericht voor langere tijd in het hoofdgebouw. Iedereen is van harte welkom om tijdens de openingstijden een kijkje te komen nemen.

Vanuit Natuurboerderij Lindehoeve worden alle nieuwe sociale verbindingen van harte omarmd. Bestuurslid Roeland Farjon: “Een van de pijlers van Natuurboerderij Lindehoeve en de Stichting Poort van Noord is sociale verbindingen, waarbij kunst een belangrijke factor kan zijn om meer mensen naar de boerderij te laten komen. We vinden het dan ook heel leuk dat deze samenwerking met Janny tot stand is gekomen.” Tijdens het ophangen werden al cliënten van Philadelphia ingeschakeld om bordjes te maken met “Expositie” en om bloemstukken te maken, die kunnen worden opgehangen en neergezet.

Direct bij binnenkomst hangen in het halletje 3 schilderijen, allemaal even verschillend. Janny: “Ik ben gek op surrealisme, ik laat de schilderijen als het ware geboren worden. Als ik ergens iets in zie, dan benadruk ik het en dan ontstaat er de ene keer iets wat figuratief is en de andere keer iets abstracts. Mij maakt het ook niet uit als mensen een kunstwerk ondersteboven hangen, het is wat zij er in zien. Ik hou van imperfectie, dan blijft er altijd wat te raden.” In de expositieruimte hangt bijvoorbeeld een gezicht dat op Kampen lijkt. “Ik gebruik geen voorbeelden. Zoiets heb ik op mijn netvlies staan, ik kom uit die buurt en dit ontstaat terwijl ik bezig ben. Bij dit schilderij is er geen kwast aan te pas gekomen, hier heb ik alleen een paletmes gebruikt.” De kunstenares wil ook niet in een hoekje worden gestopt: “Mijn stijl is dromerig, ik durf veel kleur te gebruiken en ik probeer van alles uit. Ieder mens is uniek en interpreteert kunst anders. Het gaat er niet om wat ik zie, maar wat jij erin ziet. Dat is per persoon verschillend en dat vind ik ook zo leuk.” De expositie zal tot de herfst blijven hangen, daarna is er plek voor een andere kunstenaar.

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van Natuurboerderij Lindehoeve van maandag t/m vrijdag van 10.00 t/m 16.00 uur en zaterdag en zondag van 13.30 t/m 17.00 uur.

Roeland Farjon en Janny de Groot hangen samen schilderijen op Janny de Groot schilderij Janny de Groot schilderij Janny de Groot schilderij

Kunstweekend nr. 45 Natuurboerderij Lindehoeve

Heb je het boekje ergens meegenomen? Ze liggen door heel de gemeente. Kom in ieder geval naar de Natuurboerderij op zaterdag 7 of zondag 8 mei van 10.00 tot 17.00 uur kun je genieten van 3 kunstenaressen: Els de Laaf met schilderijen en tekeningen. Petra Dijkstra met cyanoprints en Tineke Szarzynski met bijzondere experimenten met nietjes en munthouders.

Kunst om Dalfsen

Schenking Stichting Voor Elkaar

Chris Bekker, particulier verzekeringsadviseur bij Univé Stad en Land, schreef ons het volgende: “Afgelopen december heb ik vanuit de Stichting Voor Elkaar (onderdeel van mijn werkgever Univé Stad en Land) een cadeau ontvangen. Dit cadeau was een donatie t.w.v. € 250,- die we zelf mochten uitgeven aan een lokaal doel / stichting. Graag zou ik deze 250 euro aan jullie mooie natuurboerderij willen doneren.” Wat geweldig Chris, dank je wel!

Schenking Stichting voor Elkaar

Rondje Groen, doen!

Terugblik

Met een lekker zonnetje aan de hemel kwamen veel mensen even een kijkje nemen bij Rondje Groen, doen!

Om 10.30 uur werd het nieuwe insectenhotel officieel geopend worden door de Vrienden van Dalfsen. Zij hebben het nieuwe hotel bekostigd en het LeerWerkCentrum heeft het gemaakt.

Helaas waren er nog geen lammetjes maar vele mensen namen een kijkje bij de piepshop en de nieuwe broeihoop, waar we hopen dat er ringslangen eieren in gaan leggen.

De kinderen vermaakten zich met spelletjes en liepen een rondje door de boomgaard met een spiegeltje. De schaapjes werden met echte schapenwol beplakt en Boekstart las voor.

De plantjes van Groen Gebogen werden geruild en bij De Groene Hof was er een proverij van chutneys en jams. De vrijwilligers van de moestuin legden uit hoe het No-Dig principe werkt en vele mensen hebben genoten van de rondleiding door Jan Bredewold over het terrein.

Rondje Groen, doen!
Opening insectenhotel Natuurboerderij Lindehoeve
Rondje Groen doen
Rondje Groen doen
Rondje Groen doen
Rondje Groen doen
Rondje Groen doen, Philadelphia
Insectenhotel Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve

Schenking De Vogelvriend Dalfsen

Graag willen wij De Vogelvriend Dalfsen bedanken voor de prachtige schenking van € 600. Minder leuk is het waarom, want vanwege een te kort aan bestuursleden is vorig jaar besloten om deze vereniging op te heffen. We zullen het bedrag ook zeker besteden aan het welzijn van onze vogels!

Schenking De Vogelvriend Dalfsen

Heg planten met De Groene Karavaan

De Groene Karavaan reist sinds 28 januari door het Vechtdal en deed op woensdag 8 februari Natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen aan. Onder een heerlijk zonnetje gingen 10 vrijwilligers en twee cliënten van Philadelphia aan het werk om de heg te planten rondom de moestuinen.

De Groene Karavaan heeft allerlei natuuractiviteiten om meer natuur naar de mensen te brengen. Het is bedoeld om mensen te verbinden en te inspireren, zo dus ook bij Lindehoeve. Onder toeziend oog van een paar kijkers, werden de plantgaten gegraven. Na de pauze kon men de ingekuilde struiken uitgegraven en poten. Vervolgens kregen de nieuwe struiken rondom nog een laag mulch van bladeren en rond de middag was de nieuwe heg een feit. Die heg rondom de moestuinen komt van Hoopheggen. Een initiatief om met zo veel mogelijk mensen in Nederland zoveel mogelijk heggen te planten. Niet aan de zijlijn toekijken maar hoopvol bezig zijn aan een groenere toekomst.

Het planten van de heg is niet zonder reden. Om de komst van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij mogelijk te maken, is er een herindeling van het terrein in gang gezet. De Sociale moestuin De Groene Hof had haar definitieve plek al eerder ingenomen. De nieuwe moestuin van de Natuurboerderij zelf is ondertussen in gereedheid gebracht. De heg vormt een mooie natuurlijke afscheiding rond beide moestuinen.

Wil je ook als natuurvrijwilliger aan de slag? Je kunt meehelpen in de moestuin, onderhoudsklussen doen of dieren verzorgen. Stuur een mail naar info@natuurboerderijdalfsen.nl of kom naar Natuurboerderij Lindehoeve.

Foto's gemaakt door Paul Scholten

De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve

Zadenbibliotheek officieel geopend

Tijdens Rondje Groen, doen is de Zadenbibliotheek Dalfsen officieel geopend door wethouder Ruud van Leeuwen en kinderburgemeester Benthe Dijkman. Voor Benthe was het de eerste keer dat ze als kinderburgemeester mocht optreden. Heel speciaal dus. Na een korte opening van Jan Dirk Nijkamp nam Ruud van Leeuwen het woord en hij had meteen een paar zaadjes meegenomen. Anita Vulkers legde vervolgens uit wat de bedoeling is van de zadenbibliotheek. Gelukkig klaarde het weer ’s middags wat op en vele volwassenen en kinderen kwamen langs om van alles te zien, te horen en te doen. Voldaan en met bosjes bloemen, natuurschilderijtjes, zakjes zaad of zelfs al een gepote slaboon, vogelhuisje en leuke cadeautjes gingen de meeste mensen weer naar huis.

Natuurboerderij Lindehoeve wil alle deelnemers hartelijk danken voor hun bijdrage aan deze superleuke dag.

Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!