Nieuws

Heg planten met De Groene Karavaan

De Groene Karavaan reist sinds 28 januari door het Vechtdal en deed op woensdag 8 februari Natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen aan. Onder een heerlijk zonnetje gingen 10 vrijwilligers en twee cliënten van Philadelphia aan het werk om de heg te planten rondom de moestuinen.

De Groene Karavaan heeft allerlei natuuractiviteiten om meer natuur naar de mensen te brengen. Het is bedoeld om mensen te verbinden en te inspireren, zo dus ook bij Lindehoeve. Onder toeziend oog van een paar kijkers, werden de plantgaten gegraven. Na de pauze kon men de ingekuilde struiken uitgegraven en poten. Vervolgens kregen de nieuwe struiken rondom nog een laag mulch van bladeren en rond de middag was de nieuwe heg een feit. Die heg rondom de moestuinen komt van Hoopheggen. Een initiatief om met zo veel mogelijk mensen in Nederland zoveel mogelijk heggen te planten. Niet aan de zijlijn toekijken maar hoopvol bezig zijn aan een groenere toekomst.

Het planten van de heg is niet zonder reden. Om de komst van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij mogelijk te maken, is er een herindeling van het terrein in gang gezet. De Sociale moestuin De Groene Hof had haar definitieve plek al eerder ingenomen. De nieuwe moestuin van de Natuurboerderij zelf is ondertussen in gereedheid gebracht. De heg vormt een mooie natuurlijke afscheiding rond beide moestuinen.

Wil je ook als natuurvrijwilliger aan de slag? Je kunt meehelpen in de moestuin, onderhoudsklussen doen of dieren verzorgen. Stuur een mail naar info@natuurboerderijdalfsen.nl of kom naar Natuurboerderij Lindehoeve.

Foto's gemaakt door Paul Scholten

De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve
De Groene Karavaan bij Natuurboerderij Lindehoeve

Zadenbibliotheek officieel geopend

Tijdens Rondje Groen, doen is de Zadenbibliotheek Dalfsen officieel geopend door wethouder Ruud van Leeuwen en kinderburgemeester Benthe Dijkman. Voor Benthe was het de eerste keer dat ze als kinderburgemeester mocht optreden. Heel speciaal dus. Na een korte opening van Jan Dirk Nijkamp nam Ruud van Leeuwen het woord en hij had meteen een paar zaadjes meegenomen. Anita Vulkers legde vervolgens uit wat de bedoeling is van de zadenbibliotheek. Gelukkig klaarde het weer ’s middags wat op en vele volwassenen en kinderen kwamen langs om van alles te zien, te horen en te doen. Voldaan en met bosjes bloemen, natuurschilderijtjes, zakjes zaad of zelfs al een gepote slaboon, vogelhuisje en leuke cadeautjes gingen de meeste mensen weer naar huis.

Natuurboerderij Lindehoeve wil alle deelnemers hartelijk danken voor hun bijdrage aan deze superleuke dag.

Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!
Rondje Groen,doen!

Zadenbibliotheek opent binnenkort in Dalfsen

Natuurboerderij Lindehoeve krijgt eind september haar eigen zadenbibliotheek. Op 24 september zal de zadenbibliotheek officieel worden geopend door wethouder Ruud van Leeuwen en de kinderburgemeester Benthe Dijkman tijdens Rondje Groen, doen! Een evenement waarbij de kringloop van de natuur de hoofdrol speelt. Jong en oud zijn van harte uitgenodigd om dan actief bezig te zijn met groen.

De zadenbibliotheek Dalfsen is een initiatief van Anita Vulkers. Zij is zelf een enthousiaste natuurtuinier en lid van de landelijke zadenbibliotheek, die is gestart in Friesland en inmiddels locaties heeft in alle provincies. Zij wilde ook graag een zadenbibliotheek in Dalfsen beginnen. Met dit idee heeft ze contact gezocht met de Natuurboerderij Lindehoeve en die waren enthousiast: “Dit past precies in onze visie om mensen en natuur bij elkaar te brengen”. De prachtige zadenbibliotheek was snel gerealiseerd door het ‘Leer Werk Centrum’ van Philadelphia uit Dalfsen en hangt in de overkapping bij de speeltuin.

Zelf heeft Anita al diverse zakjes gevuld en legt uit hoe het werkt: “Iedereen die wil kan zakjes zaad halen bij de zadenbibliotheek. Dit is biologisch zaad van groenten, fruit en wilde planten die voorkomen in het Vechtdal. De zaden die in de bibliotheek zitten zijn geschoond, voorzien van een label en niet ouder dan 1 jaar. In het kader van een tegel eruit en groen erin, kun je zo heel snel en zonder kosten een eigen tuintje beginnen.”

Is Anita dan niet bang dat mensen massaal zaden gaan ophalen? “In een zakje uit onze bibliotheek zit voldoende om zelf mee te zaaien, max 3 verschillende zakjes per keer is mooi om mee te beginnen. En dan vooral goed kijken wat er gebeurt tijdens het verzorgen en opkweken van de plantjes. Vaak als je zaden in de winkel haalt, heb je veel over. Die zaadjes kun je weer inleveren bij de bibliotheek, mits ze biologisch zijn en niet ouder dan 1 jaar. Inleveren kun je door het zaad in een enveloppe te doen, schrijf erop waar je het vandaan hebt, welke plant het is en de datum van oogsten. Die enveloppe stap je dan in de la van de zadenbibliotheek. Wij zorgen dat het wordt geschoond en gelabeld.”

Waarom heet het dan een bibliotheek? “De hele opzet is dat als je zaad haalt, ook weer zaad inlevert”. Dit hoeft niet van dezelfde plant te zijn. De kringloop mag gerust met ander zaad worden voortgezet. We dagen de mensen graag uit om zaad te oogsten. Overigens mag je ook alleen brengen zonder zelf zaad op te halen.”

Wil je meer weten? Tijdens Rondje Groen, doen! op zaterdag 24 september zal Anita Vulkers de hele dag aanwezig zijn en uitleg geven.

Rondje Groen,doen!

'Samen eten’ nieuw initiatief

Na het succes van de sociale moestuin bij Natuurboerderij Lindehoeve, hebben de initiatiefnemers hiervan een nieuw plan bedacht om meer mensen samen te brengen: ‘Samen eten’. Op vier zaterdagen in de zomer kan jong en oud, gezinnen en alleenstaanden samen bij Natuurboerderij Dalfsen eten en ook als ze dat willen helpen bij de voorbereiding.

Het samen een maaltijd nuttigen is niet nieuw en wordt op meer plaatsen in Dalfsen al ingezet. Volgens de initiatiefnemers: ‘Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat je er ook zelf een actieve bijdrage aan kunt leveren. Naast dat je kunt werken in onze sociale moestuin ‘De Groene Hof’, kun je ook meehelpen bij de voorbereiding van de maaltijd. Als je niet zo’n goede kok bent, mag je ook helpen met tafel dekken, afwassen en opruimen. Waar het om gaat is het samen zijn, gezellig kletsen en mensen ontmoeten. Als je met je handen bezig bent of lekker aan het eten bent, praat je gewoon makkelijker. Wat we ook willen stimuleren is recepten uitwisselen en elkaar tips geven over de bereiding van het eten.'

Het hele project wordt mogelijk gemaakt door de diaconieën van alle kerken in het dorp Dalfsen en in samenwerking met Saam Welzijn, Deelpakket Dalfsen en Natuurboerderij ‘Lindehoeve’. ‘Wij vinden het belangrijk dat meer mensen de mogelijkheid krijgen om op een vrijblijvende manier, tegen minimale of geen kosten, contacten kunnen leggen. In onze sociale moestuin werken nu 15 mensen en iedereen is van harte welkom om zich daarbij aan te sluiten. De data voor “Samen eten” zijn hierop afgestemd, omdat we dan de meeste oogst uit onze groentetuin kunnen halen. Wat is er mooier dan met verse biologische groenten te kunnen werken tijdens het koken.’ Op 11 juni, 9 juli, 27 augustus en 17 september vindt het oogsten plaats om 13.00 uur en de voorbereidingen voor het eten vanaf 15.00 uur. Mensen die alleen komen voor het eten zijn vanaf 17.00 uur welkom.

‘Je moet je wel opgeven en eventuele allergieën of dieetwensen doorgeven. We kunnen maximaal 30 personen aan per keer. Is er meer belangstelling, dan gaan we het aantal data uitbreiden. In principe hoef je niets te betalen als je helpt, maar een vrijwillige bijdrage of sponsoring is zeer welkom.’

Voor informatie of opgave (uiterlijk 3 dagen voor de datum) kun je terecht bij socialemoestuindalfsen@gmail.com of bel 06-50445991.

geef je nu op
Samen eten

Intentieovereenkomst getekend door drie partijen

Op dinsdag 7 december hebben Tineke Meijerink van Agnieten College Nieuwleusen, Mink de Vries van Talenthus De Spil Kulturhus en onze voorzitter Jan Dirk Nijkamp een intentieovereenkomst getekend om te onderzoeken of de huidige beperkte samenwerking kan uitgroeien naar een grotere en structurele vorm.

ondertekening intentieverklaring
ondertekening intentieverklaring

Unieke verbinging en gemeenschap in regio Vechtdal

Zowel de Natuurboerderij als het Agnieten College, met het Talentenhus, werken vanuit het gemeenschapsmodel. Daarbij geldt dat voor iedereen een plek is, een plek waar je jezelf kan en mag zijn, vanuit gelijkwaardigheid ! Ieder maakt deel uit van de gemeenschap, waar je mag geven en ontvangen, en waar je tot bloei mag komen.

Leerlingen van het Agnieten College zijn de afgelopen weken begonnen op de Natuurboerderij, i.s.m. de Natuurboerderij en Philadelphia. Deze eerste kennismaking vertelt iets over het mogelijk mooie verhaal voor de komende jaren.

De Natuurboerderij Lindehoeve, met een locatie van het Agnieten College, als een doe-, werk-, leer- en ontmoetingsplek op het gebied van: natuur, zorg voor mens, plant, dier en omgeving( duurzaam), en sociale gemeenschap.

Een plek waar alle vormen van onderwijs kunnen samenwerken op een brede en inspirerende manier, samen met alle betrokken partijen, op en rond de Natuurboerderij.

Merle en Sanne voeren de geiten
Merle en Sanne bezig met hun werk

6 november Ruilbeurs

Werkgroep Operatie Steenbreek - onderdeel van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen in Dalfsen – organiseert een plantenruilbeurs op zaterdag 6 november bij natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen.

Operatie Steenbreek probeert groen en biodiversiteit te vergroten in de tuinen van het dorp. Het verwijderen van tegels en andere verharding en het opvullen van de ruimte met planten is goed voor plant, dier, mens en watersysteem. Om inwoners aan geschikte planten te laten komen, wordt voor het eerst een ruilmogelijkheid in Dalfsen georganiseerd. Iedereen die tuinplanten over heeft, kan ze inbrengen van 9.00- 9.30 uur. Planten meenemen kan tusen 9.45-12.00 uur, onder het genot van een kopje koffie en uitwisseling van ervaringen. Het ruilen gaat met gesloten beurzen. Natuurboerderij Lindehoeve ligt aan Koesteeg 4 in Dalfsen. De werkgroep verzoekt de inbrengers zo mogelijk de naam van de plant te vermelden op een papiertje en eventueel ook weetjes als juiste standplaats en verzorging, voor de nieuwe eigenaren. Bezoekers moeten zelf tassen of dozen meenemen om de nieuwe aanwinsten in te vervoeren. Kijk eens goed rond in de tuin welke planten je kunt missen, of welke tegels eruit kunnen. Begin november is een prima tijd om te planten en de tuin een groene boost te geven.

plantjes ruilbeurs

Zoveel te zien in het weekend!

Gelukkig is de boerderij weer in het weekend open, want er is zoveel te zien. Jonge dieren lammetjes van schapen en geiten dartelen in de wei. Je mag in de kleine wei met één gezin gaan kijken. Er zijn nog veel meer dieren waaronder de varkens en ganzen. Helaas mag je nog even niet knuffelen met de konijnen en kavia's. We hopen dat dit zo snel mogelijk weer kan.

De tuinen zijn echt prachtig op dit moment, met volop bloeiende struiken, klaprozen, opkomende groente en nog veel meer. Elke natuurfotograaf kan hier zijn of haar hart ophalen.

De groentekraam staat weer aan de weg en zal worden bevoorraad met de eerste oogst uit de groentetuin.

Veel te zien bij de Natuurboerderij Veel te zien bij de Natuurboerderij Veel te zien bij de Natuurboerderij
Veel te zien bij de Natuurboerderij Veel te zien bij de Natuurboerderij Veel te zien bij de Natuurboerderij
Veel te zien bij de Natuurboerderij Veel te zien bij de Natuurboerderij Veel te zien bij de Natuurboerderij

De Sociale Moestuin officieel geopend

De Sociale Moestuin Natuurboerderij Lindehoeve De Sociale Moestuin Natuurboerderij Lindehoeve De Sociale Moestuin Natuurboerderij Lindehoeve De Sociale Moestuin Natuurboerderij Lindehoeve

Vol enthousiasme zette Mans Boelens zaterdag 27 maart de schop in de grond van de nieuwe moestuin. Als initiatiefnemer van de Groene Kerk PG Dalfsen kwam hij met het idee om een Sociale Moestuin te beginnen voor iedereen. ‘Het gaat hier om de sociale contacten, het samenwerken, koffie drinken en dat je de oogst mag verdelen is mooi meegenomen.’

Mans Boelens: ‘De Groene Kerk is een initiatief van de PGDalfsen om een betere balans te vinden tussen natuur, mens en dier. We doen dit binnen de leden van de kerk met initiatieven als groene energie e.d. maar nu ook voor iedereen in de natuur zelf. We zijn al begonnen met het planten van fruitbomen op een stuk land buiten Dalfsen. We zochten voor de Sociale Moestuin een plek dichterbij de mensen en dat is de Natuurboerderij geworden.’

Onder het toeziend oog van voorzitter Ingrid Bannink en secretaris Anneke Zelle Zelle van College van Diakenen haalt Jan Dirk Nijkamp voorzitter van Natuurboerderij Lindehoeve een pier uit de verse aarde. ‘Kijk de grond is super gezond!’ Hij benadrukt nog eens dat de boerderij volledig biologisch werkt. ‘Ook in de Sociale Moestuin mogen geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, dan moet je maar iets meer onkruid wieden, dat hoort erbij.’ Jan Dirk vindt het bijzonder dat juist nu de Sociale Moestuin voorbij kwam. ‘Het past precies in het plaatje dat wij voor ogen hebben om de Natuurboerderij binnen Poort van Noord voor iedereen toegankelijk te maken. Wij stellen voor hen materialen en grond in bruikleen en zij kunnen samenwerking zoeken met Philadelphia om bijvoorbeeld de bordjes voor in de tuin te maken. We zijn blij met deze initiatieven en juichen samenwerkingen zoals deze toe.’

Het tuinplan voor De Sociale Moestuin is al klaar want het moestuinseizoen is al begonnen. De tuin is van de deelnemers waarbij je de ene keer bij de wortels werkt en de andere keer bij de bonen. Het maakt niet uit hoe vaak je komt werken, het gaat om de sociale contacten. De oogst wordt verdeeld en wat over is gaat, als het kan, naar de voedselbank. Met de vrijwillige bijdrage is het de bedoeling dat moestuin in de toekomst zelfredzaam zal zijn.

5 mensen hebben zich na de eerste berichtgeving in de kranten al gemeld. Mans: ‘Dat is een mooi begin, maar er kunnen er nog meer bij. Omdat er altijd iemand moet zijn om de regie te behouden gaan we op twee dagen van start. De woensdagmiddag zodat kinderen eventueel met ouders kunnen komen en de zaterdag voor iedereen die doordeweeks moet werken. Er wordt een schema gemaakt zodat mensen coronaproof kunnen werken op de dagen en in de weken die zij willen.’ Heb je belangstelling om mee te doen? Mail dan naar socialemoestuindalfsen@gmail.com


maart 2021

Gesloten t/m 20 april

Helaas vanwege de lockdown blijft de Natuurboerderij gesloten.

Toch willen we je niet de leuke foto's van de dieren die genieten in de sneeuw en van de prachtige sneeuwbedekte tuinen onthouden. Je kunt je niet voorstellen dat we binnenkort al weer beginnen met zaaien.

Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve
Winter bij Natuurboerderij Lindehoeve

november 2020

Het is herfst

Ondanks dat we helaas niet open mogen voor het publiek, wordt er uiteraard wel gewerkt. Hier zijn onze tuinvrijwilligers bezig en krijg je een indruk van de tuinen op dit moment.

Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve
Herst bij Natuurboerderij Lindehoeve

november 2020

Rabo Club Support

Wij zijn superblij met de opbrengst van de Rabo Clubsupport actie. Het prachtige bedrag van € 450,10 gaan we besteden aan de herinrichting van ons terrein. Dank je wel voor alle stemmen.

Rabo Clubsupport Natuurboerderij Lindehoeve